Vikten av att rösta i valet 2018

Kom ihåg att rösta 2018!

Rösta. Att rösta är ett ord som är känslomässigt och många gånger socialt laddat. Att rösta i valet kan verka som en självklarhet för många medan andra anser att det är tråkigt eller slöseri på tid att rösta i valet. Faktum är att din frihet att rösta i valet är ett privilegium som är få förunnat. I Sverige har alla som är svenska medborgare och över 18 år rätt att rösta i valet. Dessa kriterier är betydligt lägre än kriterier för att rösta i valet i andra länder. Att rösta i valet ÄR en mänsklig rättighet och därmed ingenting som bör kastas bort på grund av ointresse.

Genom att rösta i valet påverkar du hur den svenska skolan ska vara uppbyggd. Från första steget i förskoleverksamheten till sista skedet på universitetsnivå. Att rösta i valet bidrar till en utveckling inom vården, både när det kommer till förlossningsvård, psykiatri, palliativ vård och allt däremellan. Du kan genom att rösta i valet påverka hur vi tar emot flyktingströmmarna som kommer till Sverige. Du kan bidra till att den svenska naturen och miljön tas om hand om på rätt och du kan styra hur du ska betala skatt och ta emot bidrag. Du är med andra ord ytterst påverkad av vilken utgång valet 2018 får. Det påverkar dig var dag i ditt liv, oavsett om du lägger märke till det eller ej.

Rösta i valet gör du den 9 september 2018. Denna dag följer Sveriges alla regler i och med att valet alltid utlyses den första söndagen i september vart fjärde jämnt år. Genom att rösta i valet står du upp för ett folkstyrt Sverige där man får prata, tänka, leva och tycka fritt. Se till att inte låta din röst gå till spillo och om du inte vet vad du ska rösta på i valet - rösta på det som ligger så nära dina värderingar som möjligt, både för din egna skull och för alla människor världen över som inte tar ett folkval där alla är välkomna att rösta som en självklarhet.

Alla får dock  inte rösta i valet. Men många! I Sverige är det lag på att man måste vara myndig (18 år fyllda) och dessutom måste man vara svensk medborgare. Om du tillhör den här kategorin kan du utöver att rösta i valet även arbeta som röstmottagare. Det är helt frivilligt men definitivt en fin merit att lägga till meritlistan. Att arbeta som röstmottagare i valet visar på samhällsengagemang och ett intresse på politisk nivå. Om du vill göra mer än att bara rösta i valet kan du alltså vända dig till kommunen för att meddela ditt intresse på att engagera dig ytterligare. Men glöm inte - att rösta i valet är första prioriteringen!

Rösta online?

Att rösta online skulle underlätta hela valprocessen. Du hade kunnat rösta samtidigt som du står i matkön på ica, väntar på bussen till jobbet eller till och med hinna lägga din röst i riksdagsvalet 2018 på väg upp i hissen! Och vidare skulle det självklart gå mycket smidigare att sammanställa rösterna och räkna fram ett resultat.

I Estland så har man kunnat rösta online i hela åtta val!!! Vi i Sverige verkar inte riktigt begripa vikten av att kunna rösta online. Man spar både tid och på miljön samt vinner fler röster i.o.m. att de personer som faktiskt lever ett liv där röstning inte förekommer pga olika anledningar som exemepelvis jobb eller utbildning, resor eller sjukdommar faktiskt kan lägga sin röst snabbt och smidigt genom att rösta online!

Idag sköter vi det mesta online. Vi handlar, betalar räkningar och till och med går på läkarbesök samt beställer hem medicin med mera online. Så varför i hela friden skulle vi inte kunna rösta online 2018? Det är ett mysterium.

Vi hoppas på att få se en ändring i röstningssystemet inför valet 2022.

Se till att röstar i valet den 9:de september 2018